Šis sodrus ir drėgnas šokoladinis „Stout“ pyragas yra prisotintas giliais tamsaus alaus skoniais, o papildytas avietėmis ir grietinėle, kad gautumėte nuostabų desertą. Šis receptas, įkvėptas įsimintino pyrago, dalinamo su draugais Škotijoje, puikiai tinka šventėms ar bet kuriai dienai, kuriai reikia šokolado.
Mes su Willu į Škotiją atvykome spalio pirmadienio vakarą, pavargę nuo kelionių ir, kaip įprasta, badaujantys. Alkis mus lydi visur – tai praktiškai mūsų trečiasis ratas. Mūsų draugai Mardenai, ką tik iškeitę Hiustoną į Aberdyną, mus pasitiko savo naujuose namuose su šokoladiniu pyragu, kuriame sakoma: „Likite tol, kol norite“ – taip ir padarėme.
Vyriausioji dukra Agata iškepė šokoladinį storą pyragą, kuris buvo sotus, bet nerealus. Tankus, bet ne sunkus. Jis buvo giliai šokoladinis, švelniai kvepiantis stautu ir puikiai drėgnas. Greitai suvalgiau savo gabalėlį, mėgaudamasis kiekvienu kąsniu, atsispirdamas norui paprašyti sekundžių. (Aš nemėgstu prašyti dar vienos dalies, bet kartais reikia žaisti šauniai.)
Tada mes to nežinojome, bet tas pyragas buvo ne tik šiltas sutikimas Škotijoje; jis tyliai tapo mūsų vestuvinio torto planu. Kai kurie receptai tai daro – jie įsitvirtina jūsų gyvenime ir lieka.
Štai ingredientai, kurių jums prireiks norint pagaminti šį šokoladinį stout pyragą:
• Gineso (arba bet kokio tamsaus stauto) alus
• Olandiškai apdoroti kakavos milteliai (naudojau Hershey's Special Dark)
• granuliuotas cukrus
• soda ir kepimo milteliai
• universalūs miltai
• nesūdyto sviesto (nors su sūdytu sviestu kepu jau vėlai ir nežinau, kodėl taip neiškepiau anksčiau!)
• vanilės ekstraktas
• torto aptepimui: kreminio sūrio ir Bailey likerio, kad susidarytų tirštas ir tepamas glajus, šviežios avietės, kakavos milteliai ir parduotuvėje pirktas bezės sausainis
Nedideliame puode ant vidutinės-mažos ugnies sumaišykite Gineso sviestą ir sviestą. Leiskite jiems susimaišyti ir suktis, kol sviestas išsilydys į alų, sukurdamas mūsų turtingos šokoladinės magijos pagrindą. Kol tai atsitiks, dideliame dubenyje išplakite kakavos miltelius ir cukrų.
Kai sviesto/alaus derinys bus paruoštas, supilkite jį į kakavos ir cukraus mišinį ir viską išplakite iki vientisos ir blizgios masės. Plakdami šokolado mišinys šiek tiek atvės, tačiau prieš imdami rankinį maišytuvą palikite šiek tiek daugiau laiko, kad jis sušiltų iki kambario temperatūros. Kai jis pakankamai atvės, vidutiniu greičiu įmuškite kiaušinius, vanilės ekstraktą ir pasukas, kol masė taps lygi ir šilkinė.
Mažesniame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: miltus, soda, kepimo miltelius ir druską. Palaipsniui supilkite jį į šlapius ingredientus, plakdami mažu greičiu, kol viskas susimaišys. Tada greitai plakite vidutiniu greičiu maždaug minutę, kad įsitikintumėte, jog viskas gerai susimaišė. Supilkite tešlą į paruoštą skardą, pašaukite į orkaitę ir kepkite 35-40 minučių. Sužinosite, kad jis paruoštas, kai švelniai paspaudus viršus atšoks atgal arba dantų krapštukas išeis švarus (arba su keliais drėgnais trupiniais – viskas gerai). Leiskite pyragui atvėsti apie 30 minučių, prieš tai atlaisvindami kraštelius peiliu ir atlaisvindami spyruoklinę formą.
Kol pyragas vėsta, pakalbėkime apie glazūrą. Vidutiniame dubenyje išplakite sviestą, kol jis taps gražus ir minkštas. Įpilkite grietinėlės sūrio ir maišykite iki vientisos ir gerai susimaišančios masės. Suberkite cukraus pudrą ir šlakelį Bailey's (arba grietinėlės, jei laikote klasikinį) ir viską išplakite iki vientisos masės.
Kai pyragas atvės, perkelkite jį į serviravimo lėkštę, o viršų gausiai paskleiskite kreminio sūrio glaistu. Prieš patiekdami, pabarstykite kakavos milteliais ir apvainikuokite šviežiomis avietėmis bei subtiliais meringuis, kad gautumėte papildomos elegancijos.
Ar yra likučių? Tau pasisekė! Laisvai apvyniokite juos ir laikykite šaldytuve iki keturių dienų, jei jie tiek laiko.
Mūsų vestuvių tortui šį receptą padauginau iš 6, kad sukurčiau tris 9 × 13 colių sluoksnius. Tortą aptepiau ir užpildžiau a Swiss Meringue Buttercream nes tai labai tvirtas ir ne per saldus užpilas. Viduje sluoksnius užpildžiau tarta citrininė aviečių varškė ir tai buvo tiesiog nuostabu!! Galite rasti vaizdo įrašą apie tortą čia!
Spausdinti
Aprašymas
Šis sodrus ir drėgnas šokoladinis „Stout“ pyragas yra prisotintas giliais tamsaus alaus skoniais, o papildytas avietėmis ir grietinėle, kad gautumėte nuostabų desertą.
Dėl torto:
Dėl glaisto:
- Įdėkite groteles į viršutinį orkaitės trečdalį ir įkaitinkite orkaitę iki 325 laipsnių F. Lengvai patepkite riebalais 9 colių spyruoklinę formą, keptuvės dugną išklokite pergamentiniu popieriumi ir lengvai sutepkite kepimo popierių. Padėkite keptuvę į šalį.
- Nedideliame puode ant vidutinės-mažos ugnies sumaišykite Ginesą ir sviestą. Sukite aplink keptuvę, kol sviestas ištirps. Kol sviestas tirpsta, dideliame dubenyje išplakame kakavos miltelius ir cukrų.
- Supilkite ištirpintą sviesto mišinį į kakavos ir cukraus mišinį ir išplakite, kad susimaišytų. Šokolado mišinys turi atvėsti, kai jis plakamas, bet tik įsitikinkite, kad jis atvėsęs iki kambario temperatūros, prieš naudodami rankinį maišytuvą, kad vidutiniu greičiu įmuštumėte kiaušinius, vanilės ekstraktą ir pasukas.
- Nedideliame dubenyje sumaišykite miltus, soda, kepimo miltelius ir druską iki vientisos masės. Sudėkite sausus ingredientus į šlapius ir plakite mažu greičiu, kol susimaišys, tada plakite vidutiniu greičiu 1 minutę. Supilkite į paruoštą skardą ir kepkite 35-40 minučių, kol lengvai paspaudus pyragas atšoks arba į pyrago vidurį įsmeigtas dantų krapštukas išeis švarus arba su keliais drėgnais trupiniais. Leiskite pyragui atvėsti 30 minučių, o po to pyrago peilį įstumkite tarp pyrago ir formos ir atlaisvinsite spyruoklinę formą.
- Kol pyragas vėsta, padarykite glaistą. Vidutiniame dubenyje išplakite sviestą, kol aplink dubenį suminkštės. Įpilkite minkšto grietinėlės sūrio ir plakite iki vientisos masės. Į mišinį įpilkite cukraus pudros ir šlakelį Baily's arba grietinėlės. Plakite iki vientisos ir tepamos masės.
- Atvėsusį pyragą dėkite į lėkštę ir gausiai išlyginkite kreminio sūrio glaistu. Prieš patiekdami pabarstykite kakavos milteliais, o ant viršaus pabarstykite avietėmis ir meringuis.
- Laikykite visus likučius laisvai suvyniotus šaldytuve iki 4 dienų.